Temat: TomTom XXL i gwarancja najnowszych map

Witam

Jestem świeżo po zakupie w/w urządzenia.
Łącząc się przez TomTom Home i wybierając opcję "gwarancji najnowszych map" program znajduje mi nową wersję map i proponuje jej instalację.
Niestety, dalej wyświetla komunikat o zbyt małej ilosci wolnego miejsca.
Urządzenie dysponuje ilością 1885,8 GB i to nawet po usunięciu wszystkich dodatków, głosów, radarów itp. Nowa mapa ma objętość 2134,6 GB i w żaden sposób nie mogę jej zainstalować. Przydałaby się możliwość instalacji nowej mapy bez jakiejś jej części, np. krajów skandynawski czy co komu niepotrzebne ale takiej opcji nie ma.
Co z tym fantem zrobić?

pozdrawiam, Wojtek

Ostatnio edytowany przez Woytec60 (2010-07-20 09:52:16)

2

Odp: TomTom XXL i gwarancja najnowszych map

a próbowałeś instalować na karcie 4GB?

3

Nie bo to urządzenie nie ma gniazda SD (ani żadnego innego) tylko wbudowaną pamięć.

Co ciekawe, po zakupie aktualizacji (kupiłem przez paypal bo oferują do rocznej aktualizacji dodatkowe 6 miesięcy czyli razem 18) wyświetla się ta sama mapa, o tej samej wielkości ale pojawia się też możliwość wyboru strefy której najczęściej używamy i mapy z danej strefy mieszczą się bez problemu a w razie potrzeby można tę strefę zmienić i "dociągnąć" pozostałe mapy.
Tak to chyba wygląda, na razie wybrałem strefę wschodnią  i ściągam a gdy będę chciał ją zmienić to sprawdzę na pewno ale tak by wynikało z opisu.

Wychodzi na to, że ta "gwarancja" to picerstwo, kupioną mapę się da zainstalować ale darmowej już nie :roll:

4

ja dowiedziałem się od Pani z infolinii tomtom, że aktualizacja map "nie została jeszcze skonfigurowana", i że będzie dostępna "za kilka dni".

5

Acha, za kilka dni...
Tylko jakim sposobem ta płatna jest "skonfigurowana" jak należy a darmowa nie?
Przecież to ta sama mapa, ta sama wersja i objętość :roll:
No to na mnie zarobili,  już kupiłem.
Teraz nie muszą się spieszyć z tą konfiguracją wink

Ale bardzo dziękuję za chęć pomocy i telefon na infolinię smile

Ostatnio edytowany przez Woytec60 (2010-07-20 22:51:31)

6

Ja nie dostałem żadnej odpowiedzi mailowej z obsługi technicznej, mimo że obiecaną ją w ciągu 2 dni roboczych. Zwróciłem zatem nawigację do sklepu ze względu na niezgodność towaru z umową. TomTom stracił klienta.

7

I to pewnie jest najlepszym sposobem postępowania w takim przypadku.
Niestety, ja kupiłem tę aktualizację bo trzeba było używać i już przepadło...

8

Ech, zawsze jest jakis hak. Znajomi maja rozne gp-s - najbardziej zadowoleni sa posiadacze TT ale niestety zarowno oni jak i wielu innych uzytkownikow - takze w Niemczech - skarzy sie na wyjatkowo kiepski serwis TT i olewanie klientow. Szkoda. Ale chyba TT wie co robi sad
Sam zamierzam kupic TT ale nie mam jeszcze ostatecznie wyrobionego zdania ktory model chociaz optuje za 930 Traffic.

9

Witam,
U mnie identyczny problem, nowe mapy sa do pobrania, niestety pamieci brak. Swojego XXL kupilem w czerwcu br. Jakie sa szanse, ze oddadza mi pieniadze? (Dodam, ze kupilem go w sieci Halfords, UK)